Falla Plaça del Forn

Junta Local Fallera of Alzira

Know its history

Calfant-se les mans uns amics i veïns del barri de la Placeta del Forn, al llar d'una foguera de Sant Antoni en Gener de 1944, va sorgir la idea de plantar Falla a uns dels més antics i emblemàtics llocs de la Vila d'Alzira. Així, del foc, l'amistat i al caliu d'un Forn que dona antigament nom a la placeta, naixeria la primera comissió fallera; la qual es formava pel forner Paco Tudela i Murillo, que a mes era el major de tots com a president; en Salvador Castells i Comas, com a secretari; i en Jaume Lozano i Romeu com a delegat de Festes. Precisament la germana d'este últim, Nieves Lozano, seria la 1.a Fallera Major que hem tingut, treta a bulleta de les cinc amigues que serien les falleres.

Des d'eIs inicis d' esta Comissió, nostra falla lluïs com a distintiu una PALA fornera de fusta enllaçada per una Senyera. Així, d'una manera senzilla i al mateix, festera, començava una tradició... lluir al pit la Pala. Més tard, en 1961, volent reconèixer i premiar el treball faller i esperit de sacrifici d'eIs membres de la Comissió per la falla, crearen una màxima recompensa: LA PALA D'OR.
Per obtindre-Ia, es requereix que durant els cinc últims anys consecutius, s'haja sigut membre de la Comissió, destacant, per el seu esforç i tasca fallera. No més una s'atorga per any, la que la Junta de Pales d'Or, en votació secreta, designaren.

Les dones dels fallers col·laboraven duent cada 18 de març, unes cassoles d'arròs al forn per a dinar tot el mon, però va ser en 1964 quant començaria a prendre força LA CASSOLA, convidant a autoritats i a alguns membres de la Junta Local i a mes amb un significat honorífic, s'atorgà La Pala D'Or, a les falleres majors d'Alzira i a cada primera Dama de la Ciutat, la primera va ser l'Alcaldessa consort Maria Colom d’Andres.

A partir de 1977 la falla aniria cap amunt i cada vegada a més; puix teníem a un gran faller com a President, Miguel Albarracín i Mengual; el qual es dona l'iniciativa de tindre una destacada dama de la ciutat per a que presidirà nostra Cassolá . Així, la primera seria Empar Pelufo de Garrigues i li otorgarem amb la CASSOLÁ D'OR el títol de Cassolera. 
La Falla de la Plaça del Forn ha estat enquadrada durant molts anys en la secció especial de les falles d’Alzira i va ser als anys huitanta quan passa a militar en la primera secció fins l’actualitat.

Molts anys han sigut de Falles, i molts el fallers que han passat per ací deixant el seu legat i creant una personalitat pròpia i ara el Forn, enfilant l'historia cap al 75 aniversari, mira al futur amb il·lusió, treballant i fent festa per Sant Josep a la mateixa placeta, de la Vila.

Share it with your friends

compartir en facebook compartir en google+ compartir en twitter compartir en pinterest compartir en likedin

Latest news of the Falla Plaça del Forn

Do you want to be aware of everything that happens in your Falla?

Register for free and we will let you know whenever your Falla post an event or news on our website

More Information

Do you want to send news of your committee?

Send news